31 December 2011

selamat tinggal 2011

2011 gives me a lot of sweet and bitter memories that i can never forget. I'm truly blessed with a wonderful husband,  a lovely aysha and an understanding family. i get to see aysha grow up active and healthy.. my husband graduated from college in october.. and my sister getting engaged in november. there are also times when i am down and blue but i guess that is what life is. being married and a mother and all. i get to learn to be extremely patient and look at the bright side. i learnt that i can never satisfy everyone.. but i will always try to satisfy my own heart. i am looking forward to 2012.. with so many things in my resolution checklist that i need to accomplish. insyaallah, i will try my best to get as many done as possible.

May 2012 make me a better wife, a better mother and a better daughter.

29 December 2011

Year 2012 resolution

Since it is already end of the year.. another 2 days to go for another exciting new year. can't wait!! just like everyone else, i have listed my new year resolutions. below is the top 10..

1. get certified as SAP SD associate
2. lose weight (for the nth time)
3. get more money
4. start a business (no idea how to start)
5. move out
6. go to park every weekend
7. cook own food
8. learn to sew
9. get a nice deal
10. go for a vacation away from work
nice~ how about you?

14 October 2011

1st bday party planning

26hb nih aysha 1 tahun. growing up from baby to toddler.. how time flies so quickly.. i have already invited my friends over on that day.. luckily it is deepavali day.. anyone can join makan2.

now that she is 11 & 1/2 months old, there is so many things that she can do... one thing is she loves to point now.. newly acquired skill. when we get inside the car, she will automatically point to the front to show that she wants to go.. she'll point at lights.. at animals and at fan in the ceiling..

Her walking also gradually getting stable even thought still wobbly.. she'll walk everywhere but only limited to places where she can still see me or her family members.

she already got 4 upper teeth but no teeth at the bottom part.. so far no biting.. but still loves to put stuff into her mouth..

she especially loves broom. she'll pick it from the kitchen and carry it all over the house. as if she is sweeping the floor. alhamdulillah... so rajin.. definitely not like me.. hehehe

loves to sing, play peekabo and clap hands.. but is not interested in TV.. good girl.. i'll try to upload some new pics and videos of her soon. nowdays no time to do anything other than taking care of aysha.. huhuu

10 October 2011

Doa kami suami isteri

Ya Allah andai semua layak bagi kami,
cukupkanlah permohonan kami dengan ridho-Mu,
Jadikanlah kami sebagai suami istri yang saling mencintai dikala dekat,
saling menjaga kehormatan dikala jauh,
saling menghibur dikala duka,
saling mengingatkan dikala bahagia,
saling mendo’akan dalam kebaikan dan ketaqwaan,
saling menyempurnakan dalam peribadatan
Ya Allah sempurnakanlah kebahagian kami
dengan menjadikan perubahan ini sebagai ibadah kepada-Mu
dan bukti ketaatan serta cinta kami kepada Sunnah Rasul-Mu
Yaa Allah
Engkau mengetahui bahwa hati-hati ini
telah berhimpun dalam cinta pada-Mu,
telah berjumpa dalam taat pada-Mu,telah bersatu dalam dakwah-Mu,
telah berpadu dalam membela syari’at-Mu,
Kokohkanlah Yaa Allah ikatannya,
kekalkanlah cintanya, tunjukanlah jalan-jalannya
Penuhilah hati-hati ini
dengan Nur Cahaya-Mu yang tiada pernah pudar.
Lapangkanlah dada kami dengan limpahan keimanan pada-Mu,
dan keindahan bertawakal pada-Mu
Nyalakanlah hati kami dengan ma’rifat pada-Mu
Matikanlah dia dalam syahid di jalan-Mu
Sesungguhnya Engkaulah sebaik-baik pelindung
dan sebaik-baik penolong. Amin
Sampaikanlah kesejahteraan Yaa Allah,
pada junjungan kami Muhammad SAW,
keluarga, dan sahabat-sahabatnya,
dan limpahkanlah kepada mereka keselamatan.
Amien….

18 August 2011

new entri

harini macam ada free time sikit untuk apdet blog.. sejak pindah keje baru nih.. keje banyak and kene la tunjuk rajin kan ..
bagi good impression. lagipon tgh in probation period until end of december. tempat baru nih not bad lah.. environment OK.. senyap.. tapi ofis ni sejuk giler.. saket hidung..
kalau pegi ofis kene pakai baju 2 lapis.. pastu pakai sweater lagi... pakai stokin lagi.... tapi still sejuk... lagi2 time bulan puase nih.. tapi nak kate tenaga takde. lemak banyak bleh tukar jadi haba... huhu
yang tak bestnyer… internet access very limited. Kat sini pakai terminal server.. sumer benda dier control.. boring.. buat keje kat ts lain. Nak surf internet kat ts lain… leceh betol… apekan daye.. I have to make do with what I got.
Puasa tahun ni same je macam tahun lepas.. berjimat cermat… sekali jer makan kat luar ngan bebudak muadzam… pastu ada la 2,3 kali potluck kat uma member.. selainnyer makan kat umah.. masak sendirik… sangat bajet.. ape2pon Alhamdulillah… ada jugak makanan untuk berbuka..
Kali ni takde beli lagi baju raya.. lagipun sepupu dah sedekahkan baju kurung anak dier walaupun agak besar.. tapi dah anta alter. Hehe… ada 2 pasang.. warna hijau lumut and maroon.. 2-2 pon aku dah ada baju kurung samer kaler walaupun design lain.. baju kurung lame jer.. tengah pk nak jahit manik kasi Nampak baru.. tapi aku ni bukanyer reti menjahit2 nih.. tak kisah lah wat simple2 jek pon jadik… mebi weekend nih shopping sket2 lepas dapat gaji.. nak cari tudung, brooch… brooch baju melayu, and kasut raya untuk aysha..
Macam tahun lepas jugak, raya tak kisah belah mane pon.. sebab kampong dekat2.. raya 1st pon boleh pegi 2-2 belah beraya… tahun nih kene langkah panjang sket la bawak aysha beraya.. bleh kumpul duit raya sekali…kehkehkeh…

12 July 2011

1st crawling moment

yeay... today we get to see aysha crawling.. so cute... after 1 or two steps she will stop to rest and clap her hands... praising herself.. good job sayang. umi's so proud of you.

06 July 2011

wordless wednesday

@ Cameron Highlands

day 3: 10 things i hate

wow.. i normally don't hate.. but if i had to list down.. will be things that i dislike =P

1. i don't like waiting for people.. but i don't mind people waiting for me.. heheheh.
2. i hate having to wake up early each morning to go to work..
3. paling bengang biler pc hang..
4. tak suke kepala berserabot dengan masalah.. selalunye i tend to purposely forget all troubles until the very last minit.. which normally gives more trouble.. haha...
5. tak suke sangat biler tak dapat nak meluangkan masa dengan aysha.. bilerlah umi bleh duduk umah goyang kaki main dengan aysha jer ekkk...
6. sangat geram kalau panggil orang tapi tak disahut.. orang tu buat dono jek... eiiii gerammmmm....
7. tak suke teh yang pekat sampai rasa kelat... yekkkk
8. tak suke kalau tak makan... wakakakka.. ni pon nak letak.. bengong...
9. paling nyampah kalau ada orang potong q.. tak kire lah biler drive ker.. biler beratur beli makanan ker.. eh mcm terasa la plak kann.. wahkahkahkha
10. last sekali... tak suke menyusahkan orang lain.. and tak suke tengok orang menyusahkan orang.. ehh.. fenin suda..


ok.. nak tido.. esok kene gi norehh... aysha dah terlelap sambil main ngan wayar mouse nih.. sian dier.. tunggu umi dier berblog sampai tak sudah.. hehe..

28 June 2011

today

dalam kesibukan berkerje... ku luangkan jua mase untuk mengapdet blog nih.. 

1. khamis ni last day keje sini... pastu ca alif bot..
2. kerisauan susu aysha merudum tahap menggila.. tengah konsider nak topup ngan fm... huhu.. 
3. malas nak kemas meja.. belambak lagi barang kat ofis nih...
4. baru lepas setel bayar bil and hutang.. giler ah abis 92%.. wakakkaa.. giler kronik nih
5. weekend ni sepupu kahwin kat tangkak. mak ajak pegi pastu balik kg terus. kene tanya en suami nih.
6. urine test untuk medical checkup nak masuk sime darby tak lepas. tengah buat treatment.. hopefully pasni clean.. bukan sebab amik drug yer.. harap maklum.
7. aysha semakin mengganas.. macam mane la mak2 yang ada kembar tu.. ni sorang pon tak terlarat nak jage.. tangannye makecakk.. takleh duduk diam.. bak kate bs.. suke memunggah.
8. nak ucap tahniah kat pdah adik iparku.. da dpt keje kat sarawak.. jage diri kat negeri orang.
9. semalam makan ayam masak asam pedas.. mak aku yang masak.. aku tukang perabis jek.. sodap...
10. aysha tido lambat lagi.. biler nak terlelap abinye pon balik.. terus celik mate balik.. ajak main lagi.. lotih la den camnih...

24 June 2011

day 2: 10 things i love

OK. for day 2 i need to list down everything that i love... nak kene ikut turutan ker? the least loved to the most loved from 10 to 1.. terbalik pulakk.. whatever lah..

10 - main online game. best ni... very addicted. dulu kat utp main sims 2.. tak tido malam dibuatnya... 

9 - tengok wayang. ni mase mude2 time dating wajib tengok wayang.. tapi taste kami tak same la.. aku ske citer mat saleh.. dia suke cite melayu... tapi skang ada la setahun tak tengok wayang.. buat wayang adelah..

8 - i love nature.. macam pegi mandi air terjun... pegi masuk hutan2.. aritu pegi tengok adik kat perth pon syok tengok pokok2 tua kat saner... pastu main sand boarding kat desert dier.. best2

7 - miaw... hehe.. sukenye kat kucing.. dulu pernah jage kucen bulu panjang n bulu pendek... jage macam jage anak... anta gi klinik la.. bagi vitamin la.. mandikanla.. seb baik tak pakaikan baju.. hehe.. memang sayang sangat.. tapi dier da melarikan diri sebab mungkin terasa seperti diabaikan.. yerlah mase tu sebuk bermlm sampaikan kucing kesayanganku merajuk... huwaaaaaaaaaaa.. lani tak dapat nak jage kucing lagi sebab kene jage aysha.. tengokla biler2 aysha dah besar and pandai buang taik kucing baru aku bela balik.. kahkahkah

6 - paling best pegi bercuti lah.. tak kisah la kemane yang penting takyah kije... wakakkaa.. kalau dapat bercoti pegi london pon best jugak... bleh 2nd honeymoon... e ehh.. bahaye.... nanti aysha dapat adek pulakk. kikiki

5 - bergosip n hangout with friends. ni mmg best walaupun aku tak ske bergosip.. ske je dengar orang bergosip.. tapi tu kire same je la kang.. yang penting dapat hangout with friends.. minum2.. cerita2.. nikmatnyeee... rasa cam da lame tak hangout... biler ek last hangout? owhh baru minggu lepas pegi besday party twins ninut kat satay station ampang.. best tu.. aysha in very good mood.. siap tepuk tangan nyanyi lagu hepi besday... hehehee

4 - bagi yang mengenali diriku... takde saper dapat menafikan my love for food.. wakakakaka.. tak kisah apa jua makanan aku pasti akan bedal... slurppp bestnyer... kelaparan sudey... cemane nak diet nih...huhuhu

3 - swimming and snorkeling!! yeayyyy bestnyer dapat swimming... kalau dapat belajar diving mmg heaven giler.. tapi takde bajet daaa... snorkel pon jadi lah.. so far baru dpt snorkel kat pulau redang and pulau tioman.. swimming takyah cakap la... atas katil pon bleh swim.. wakakakakka

2 - i love to hear my hubby's laugh. like music to my ears. Aysha's laugh pulak is like food for my soul..kalau dengar derang gelak... lahai.. boleh tersenyum sorang2... so sweet.. hikhik..

1 - i love to watch both my angel and my hero sleeping. they both have the cutest and sweetest sleeping face..sambil2 tu steal a kiss or two..or three... weeee bestnyeee.... unlike me! tido siap berdengkurr.. waakakkaa sori gambar tak clear =)


p/s: kenapa entri ku kalini berbaur lucah... wakakakkaka

17 June 2011

day 1: 10 things about me


1 - i like to sing but my voice is like frog singing
2 - i like to spend money like water but now no money to spend
3 - i own a baju kurung since form 3 and it still fits me!!
4 - my favourite game is the online role playing game which i can play for hours. this is before i got aysha.. hehe
5 - i sleep very the ganas.. but since aysha's around, i now sleep very ayu2
6 - i broke my spek. have to save to buy new spek.. now raba2 and squint2 only.. hehe
7 - i love to watch aysha's development every day. always something new.
8 - just yesterday aysha pandai jelir2 lidah... sape ajar nih???
9 - i love to go for vacation at islands and by the seas.. love the smell of ocean
10 - i also like to layan anime n manga... bad habit.. have to stop or else aysha sure will follow.. huhu

that's all for now.. see ya later alligator...

16 June 2011

10 days

i dah lupe where i got the list below. tapi the person said that this helps when u got no idea what to write in your blog.. so i want to follow lah.. mengising masa senggang gamaknye.. hehe

day 1: 10 things about me
day 2: 10 things i love
day 3: 10 things i hate
day 4: 10 thing i want to say to a person
day 5: 10 wishes
day 6: 10 items i can't live without
day 7: 10 important people
day 8: 10 of my favourite songs
day 9: 10 ways to win my heart
day 10: 10 final words

14 June 2011

aysha dah 7 bulan

alahmak.. lame dah nak post entri baru tapi tak terkejar dek kebzan keje di opis. skang aysha da 7 bulan.. cepat giler terasa macam baru semlm dia lahir..
skang aysha da pandai menyanyi dan da rajin borak.. kalau nampak anything that interests her, dier akan kuarkan bunyi dan tunjuk2 especially kat pokok.. leaves n wires and dangling things fascinates her so much. now dier cepat sangat boring dengan toys dier.. kene bagi benda baru tu keep her interested. mainan sumer dier dah tak pandang. now dier lagi interested ngan bekas baby wipes, wire charger handphone,  earphone abi, handphone umi, plastik alas meja n doorknob serta laci2 dirumah.. plastik alas meja tu da ditarik2 cume tak kuat jer tenaga nak tunggang terbalikkan barang atas meja tu.. same la kalau dapat pegang handle laci.. tergoyang2 punggung dier menarik laci tu.. skang da pandai cari umi. kalau umi takde depan mate abis di explore 1 uma cari umi... biler jumpe jer terjerit2 excited. geram betul.. nak gi toilet pon susah... hehe..
skang dier pon da pandai ngesot sikit.. agaknye sebab badan agak berat tu yang lambat nak angkat badan tu.. huhu.. tapi daddy,grandpa aysha kate umi dulu tak merangkak pon.. terus berjalan baru pandai merangkak.. hehe.. terlebey advance la plak.. mama umi cakap umi pandai jalan umur 9bln.. umur sethn 2bln da bercakap... fuhhhh.. semoga aysha pon same.. aminnn... tapi aysha ngesot sket jer nangis.. ngesot pon biler nampak benda yang menarik.. kalau stakat letak mainan depan muke dier.. tak pandang langsung..
aritu da ajar camner nak lambar tangan.. kejap jer dier pick up.. dier lambai2 ala2 tepuk2 peha sendirik... jadik la tu.. tapi makin lame makin berkurang lambaiannye... hahaha.. nape ekk? pasni bleh la ajar salam orang pulakk..

02 June 2011

Cutest Baby for MAY Babies in Red Voting Starts NOW by MBP



Yeay.. contest dah start... so rajin2 diri masuk facebook yer.. pastu pegi like page:  http://www.facebook.com/mombloggersplanet

pastu silekan like gambar aysha yang comel lote tu kat sini:

jangan lupe like beramai ramai ye.. sian aysha jauh ketinggalan dibelakang.. huhu
nanti kalau menang aku belanje makan ye...hehe

25 May 2011

MomBloggersPlanet Cutest Baby of the Planet – May 2011

buat pertama kalinya teringin nak join contest.. ada jugak member2 yang suh anta aysha masuk contest.


klik sini untuk join dan maklumat lanjut



Tema: Cutest Baby in RED
Name: Aysha Sofea Bt Mohd Farid
Tarikh Lahir: 26/10/2010

11 May 2011

Virtues Of Pregnancy In Islam


When a woman is pregnant with a child, all the angels will make Istighfar (repentance) on her behalf. Allah SWT will, for each day of her pregnancy, write for her 1000 good deeds and erase from her 1000 bad deeds.
When a pregnant woman starts to feel the pain from contractions, Allah SWT will write in her records as someone who is doing jihad (spiritual or physical struggle) in His path.
When a woman becomes pregnant by her husband and he is pleased with her, she obtains the reward of a person engaging in fasting for Allah SWT and a person spending the night in ibaadah (worship).
A woman from the time of pregnancy until childbirth and weaning the baby, is like the Mujahid (someone fighting in the path of Allah, swa) who is stationed on the frontiers of the Islamic land. If she dies during this period, she dies the death of a shahid (martyr).
Two raka'at salaat performed by a pregnant woman is better than 80 raka'at salaat performed by a non-pregnant woman.
A woman who is pregnant gets the reward of fasting during the day and of doing ibaadah (worship) during the nights.
A woman who gives birth gets the reward of 70 years of salaat (prayer) and fasting. For each vein that feels pain, Allah SWT gives her the reward of one accepted hajj (Pilgrimage to Makkah).
If the woman dies within 40 days of giving birth, she will die as a shahid (matyr).
"A woman that dies in her virginity or during her pregnancy or at the time of birth or thereafter (in nifaas) will attain the rank of a martyr"  
Nabi (salalaallahu alayhi wassallam) is reported to have also said
".......When her labour pains commence, the inhabitants of the earth and the sky are unaware of the stores of comfort that are prepared for her. When she delivers and breast feeds her child, then she will be granted a reword for every gulp of milk, if she had to remain awake during the night for the sake of the child, she will receive the reword of emancipating seventy slaves in the path of Allah Ta'ala. O Salaamat! Do you know who these women are? They are pious, upright, with a delicate nature yet obedient to their husbands and not ungrateful to them"

06 May 2011

Selamat Hari Ibu


Ya Allah,
Rendahkanlah suaraku bagi mereka
Perindahlah ucapanku di depan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka
Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya
atas didikan mereka padaku dan Pahala yang besar
atas kesayangan yang mereka limpahkan padaku
peliharalah mereka sebagaimana mereka memeliharaku
Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku
jadikanlah itu semua penyebab susutnya
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan
mereka dengan perkenan-Mu ya Allah
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan
kebaikan berlipat ganda
Ya Allah,
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi
syafa'at untuk mereka, sehingga kami semua berkumpul
bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman
yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu
Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha Agung,
serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah
yang Maha Pengasih diantara semua pengasih
Ya Allah, Aku amat Sayang Ibuku
Amin Ya Rabbul Alamin..

26 April 2011

Aysha dah 6 bulan

Aysha sayang,

harini genap 6 bulan aysha di dunia nih. terasa macam baru semalam umi lahirkan aysha.. aysha baby yang sangat baik.. tak banyak karenah.. dalam 3hari jer umi dah boleh bezakan bunyi aysha nak susu ke nak ganti pampers ker... sangat senang nak jage... tapi part menyusu nih mmg sangat mencabar.. tapi umi tetap sabar dan bertahan untuk bagi hak aysha.. tenkiu kat abi sebab support umi nak bf aysha.. 
tadi anta aysha pegi checkup... kene inject hep b rilek jer.. tak nangis pon.. i'm so proud of u sayang.. biler timbang berat.. mak aih.. 9.3kg.. patutlah tangan umi dah berotot.. hehe.. biler ukur tinggi pulak 70cm.. alhamdulillah. semua ada peningkatan.. anak umi membesar dengan sihat.. syukur sangat..
umi janji akan cube bagi susu ibu yg paling berkhasiat untuk aysha sampai aysha umur 2 thn. insyaallah. aysha jangan nakal2 tau.. jadi budak yang baik, dengar kate dan solehah.
oklah.. enough ramblings.. jom layan gambar shasha.. zassss





25 April 2011

Mom on FB contest. #MomOnSummitFB


teringin nak join contest nih.. contest diadakan di The Summit USJ sabtu nih.. nak ajak mama sekali.. bleh amik gambar. professional photographer lagi tu. kalau menang bleh dapat wang besar... 1st prize rm1,500. banyak tu.. sape nak bagi... bleh belikan aysha mainan banyak2... hehe.. nanti aku update lagi pasal entri nih okeh.



To My Friends Who Are - SINGLE 
Love is like a butterfly. The more you chase it, the more it eludes
you. But if you just let it fly, it will come to you when you least expect
it. Love can make you happy but often it hurts, but love's only special 
when you give it to someone who is really worth it. So take your time and choose the best.

To My Friends Who Are - NOT SO SINGLE 
Love isn't about becoming somebody else's "perfect person." It's about finding someone who helps you become the best person you can be. 

To My Friends Who Are - PLAYBOY/GIRL TYPE 
Never say "I love you" if you don't care. Never talk about feelings if
they aren't there. Never touch a life if you mean to break a heart.
Never look in the eye when all you do is nothing!

To My Friends Who Are - MARRIED 
Love is not about "it's your fault", but "I'm sorry." Not "where are
you", but "I'm right here." Not "how could you", but "I understand." Not "I wish you were", but "I'm thankful you are." 

To My Friends Who Are - ENGAGED 
The true measure of compatibility is not the years spent together but
how good you are for each other.

To My Friends Who Are - HEARTBROKEN 
Heartbreaks last as long as you want and cut as deep as you allow them to go. The challenge is not how to survive heartbreaks but to learn from them . 

To My Friends Who Are - NAIVE 
How to be in love: Fall but don't stumble, be consistent but not too
persistent, share and never be unfair, understand and try not to demand, and get hurt but never keep the pain.

To My Friends Who Are - POSSESSIVE 
It breaks your heart to see the one you love happy with someone else
but it's more painful to know that the one you love is unhappy with you. 

To My Friends Who Are - AFRAID TO CONFESS 
Love hurts when you break up with someone. It hurts even more when someone breaks up with you. But love hurts the most when the person you Love has no idea how you feel. . . 

To My Friends Who Are - STILL HOLDING ON 
A sad thing about life is when you meet someone and fall in love, only
to find out in the end that it was never meant to be and that you have
wasted years on someone who wasn't worth it. If he/she isn't worth it now he's/She's not going to be worth it a year or 10 years from now. Let go . . . 

TO ALL MY FRIENDS . . . 
My wish for you is a man/women whose love is honest, strong
,mature ,never-changing, uplifting, protective, encouraging,
rewarding and unselfish.





Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa ibu menangis?"
"Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya.
"Aku tidak mengerti", kata anak itu.
Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tak akan pernah mengerti"
Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"
"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.
Anak laki-laki kecil itu pun lalu membesar menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis.
Akhirnya ia bermimpi dan bertanya pada Tuhan, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?"

Allah berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan dan ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

"Kau tahu; kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."

"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya.. Tempat dimana cinta itu ada."

22 April 2011

geder2 time lunch


Date: 22nd April 2011
Time: 1pm - 2.30pm
Location: Signature, KLCC
Members: Fura, Ninut, Mary, Daeng, Bei

saya ada kuda

khas buat abi n aysha.. hehe

Anak tido dibilik sendiri

dari lepas lahir sampai sekarang aysha tido ngan umi n abi atas katil.. disebabkan aysha n umi sihat walafiat, space katil pon jadi amat limited.. kesian abi tido tak selesa sebab aysha tido tangan n kaki terbuka luas.. hehe... so terpikir macam mana nak bagi aysha tido dalam bilik sendiri nanti..

BAGAIMANA CARANYA?

Bila anak kecil itu berumur 8 bulan, pada jam 9.00 malam atau lebih sedikit, berikan anak itu menyusu badan hingga dia kenyang. (Laparkan dia pada waktu senja tu). Kemudian tidurkan anak itu di bilik lain yang berpisah dari bilik tidur anda tetapi biarlah boleh anda dengari tangisannya. Apabila dia menangis kali pertama, tunggu 5 minit barulah anda menghampirinya dengan hanya menepuk badannya sahaja. (jangan angkat atau dukungnya).

Bila senyap, tinggalkan. Bila dengar dia menangis kali kedua, tunggu 10 minit pula, baru anda menjeguknya. Kali ini jangan tepuk, hanya tunjukkan muka yang anda sedang melihatnya. Bila dia senyap, maka tinggalkan. Bila dia menangis kali ketiga, tunggu 15 minit, baru menjenguknya. Biasanya selepas ini dia akan terus lena hingga ke pagi.

Teruskan taktik ini untuk malam yang berikutnya. Biasanya selepas malam ketiga, anak ini telah faham akan peraturan yang telah kita jalankan kepadanya. Dengan mudah dia sendiri akan masuk ke bilik tidurnya (bila dah boleh berjalan) apabila masuk waktu 9.00 malam. Anak itu lebih berdikari. Umminya akan lebih berseri. Ayahnya pasti tak cari lagi.

credit: http://www.iluvislam.com/keluarga/ibu-bapa/1929-bila-anak-menyusu-badan-suami-dipinggirkan.html

19 April 2011

Petua Suami Isteri


Sementara menunggu en. suami datang menjemput.. tetibe terasa rajin untuk mengblogwalking dan terjumpalah 1 entri yang menarik... hanya untuk dibaca oleh pasangan berkahwin yer..
tips utk suami isteri:
1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing. 
2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir. 
3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan. 
4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur. 
5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja. 
6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.
7. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur. 
8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari. 
9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi. 
10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang. 
11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya. 
12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami. 
13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya. 
14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama. 
15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga. 
16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu. 
17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya. 
18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut. 
19. Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini, jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu. 

14 April 2011

Food Processor

semalam petang surfing internet sementara menunggu mamaku aka driver sampai. terjumpa pulak daku pada satu avent product yang kurasa sangat bagus untuk diriku yang pemalas ini...

Product: Avent Steamer & Blender
Pic from Google

ku sudah jatuh hati sama ini blender... sape yang sudi sponsor??


11 April 2011

Aysha's first solid food

weekend aritu bagi aysha makan solid food. dah belikan nestle cerelac beras 1st stage. so mase nak bancuhkan tu bace la ingredient dier.. alamak.. ada pulak dier letak susu lembu siap2 dalam tu.. nak buat camner. dah beli.. abiskan jer la... pasnih kene carik multipurpose blender.. buatkan puree untuk aysha... rajinke aku nih.. huhu..
sejak dah pandai makan nih.. ape yang kitorang makan dier pon nak... kalau dier bleh grab.. dier akan terus grab mknan kita dan masuk mulut die... huhu.. ape nak jadi anak umi nih...

07 April 2011

Aysha's checkup @ 5 1/2 months

tadi bawak shasha pegi check up.. ni ler updatenye:

berat: 8.9kg (kusssss semangat)
tinggi: 69cm

lepas ukur kene inject... senyap je anak umi.. biler kene inject dier pon mengeraskan punggungnye... hehe.. sambil tu mate tak berkelip tengok lampu suluh yang nurse bawak... lepas gi checkup umi pon anta shasha pegi uma bs walaupun umi mc arini.. sebab diarrhea.. asek gi toilet jek.. sian umi kan... huhu.. aysha jadi budak baik eh kat uma mak dila... muah muahh sayang aysha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Kissable Cheeks - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger