05 March 2012

Perlukah Al-Quran dibaca dgn kefahaman?

I received the below email and feel the need to share with everyone. this email was sent by my cousin however i do not sure who to give the credit to. please let me know if this belongs to you.
Ni pesanan seorg cikgu yg ajar arab….

Apa cikgu ni ckp mmg TEPAT, kita selalu fail dlm memahamkan ayat quran walaupon hanya dgn kalimah BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM. Selalu kita baca jek (da jadi mcm skrip harian) tp tak penah pon hayati maksud tersirat. Samalah mcm bacaan Al-Fatihah, 3 Kul, Yassin dan juga Al-quran.

Salam,

Dlm kelas tadi ada timbul satu persoalan yg agak sensasi, iaitu “Adakah perlu al-quran itu dibaca dgn kefahaman?”

Jawapannya: Tak payah sebab…

Biasanya bila persoalan ini timbul, hadis ini akan disebut (berikut terjemahannya dlm English):

Sayyidna Abdullah ibn Ma'sood, Radi-Allahu anhu narrates that Rasulullah said, 'That person who recites one letter from the Kitabullah, he will get one reward, and one is multiplied by ten.' He further went on to say, 'I do not say that Alif, Laam, Meem is one letter, but instead alif is one letter, laam is one letter and meem is one letter.' (Tirmidhi)

Persoalannya:

(1) Adakah ini dalil yg menyatakan bhw walaupun kita tak paham, kita akan dpt pahala bila membaca quran? atau..

(2) Adakah ini dalil yang menganjurkan kita membaca al-quran tanpa kefahaman?

Tapi Tajwid lagi penting !

Biasanya dlm masyarakat kita ditekankan utk mahir tajwid. Sbb kita akan jumpa byk hadis yg menekan pentingnya membaca alquran.

Dan bila baca alquran tajwid kena betul, kalau tdk, boleh ubah maksud. Tak nafi, mmg ini penting.

Tapi apa sbb yg kita tak jumpa byk hadis yg menekankan pentingnya belajar bahasa Arab?

Adakah mungkin sebab Nabi dan para sahabat yg mula2 terima alquran, sudah pun faham bahasa Arab?

Sila lihat ayat ini:




Mengikut ayat diatas, alquran diturunkan pd orang Arab, dlm bahasanya sendiri, supaya mrk faham.

So, adakah patut org Melayu baca alquran, dlm bahasa Arab, supaya mrk tak faham?

Tak paham bahasa?

So.. kalau kita “tak paham bahasa”, apa yg perlu kita buat ek?

Analogi: Katakanlah kita ditransfer ke Sudan, dan katakanlah (nak buat cerita) kita dpt surat dari HR dlm bahasa Arab. Apakah yang akan kita buat?

(1) Adakah kita akan baca surat tu tiga kali (bilangan ganjil, utk dpt berkat), dan kita frame-kan dgn frame kaler emas, dan gantung di dinding (sebelah ayat seribu dinar)?

(2) Adakah kita akan tanya kawan kita yg Arab (sambil cuba menyelit seberapa byk perkataan Arab yg kita tahu) “Yaa Akhiy, anta can tell me what haadzaa letter from HR mean?”

(3) Adakah kita akan enroll dlm kelas Arab dan selepas dua tahun, terjemah surat tu sendiri?

Dlm analogi ini mungkin ramai yang pilih option (2) ( dan hanya beberapa yg pilh (1) dan (3) :P ). Tapi kalau surat macam ni ialah surat yg biasa kita dapat dlm day-to-day work, mungkin kita akan consider utk enroll dlm kelas juga sbg long term solution.

Dan mungkin kita boleh buat ala-ala camtu utk alquran. Maksudnya, (short term solution) sementara kita tak faham bahasa Arab, kita baca alquran dan rujuk terjemahan dan tafsir, and at the same time boleh attend kelas bahasa Arab (long term solution).

Lesson Learnt dari org Yahudi

Dlm alfatihah yg kita baca dlm solat, kita mintak kat Allah “tunjukkan kami jalan yg lurus, ..

(1)jalan org2 yg telah engkau beri nikmat,

(2)bukan (jalan) org2 yg kau murkai (yakni org Yahudi),

(3)dan bukan (jalan) org2 yg sesat (yakni org Nasrani)”.

Dan alquran ini penoh dgn cerita tentang (1) utk kita buat pedoman, dan ada juga menceritakan tentang (2) dan (3 utk menjadi iktibar.

Antara “Lesson Learnt” dari kesilapan org Yahudi yg perlu diambil iktibar:


“Lesson Learnt” dari ayat diatas ialah, pengikut Nb Musa (Yahudi) diumpamakan spt keldai yg byk yg membawa buku2 ilmiah tapi tdk dpt memahaminya (sbb biasanya keldai tak gheti baca).

So utk elak kesilapan pengikut Nb Musa, mungkin pengikut Nb Muhammad perlu buat sesuatu.

Penutup

(1) Tujuan Faizal tulis email ni bukanlah utk menyuruh/memaksa/menakotkan org supaya attend kelas Arab yg Faizal conduct, tapi utk menekankan kepentingan memahami maksud alquran.

(2) As the first step, bila kita baca Yaasiin (contohnya) dirumah, kita boleh ambil terjemahan (contohnya Pimpinan Arrahman), dan baca ayat pertama, tengok terjemahan, baca ayat kedua tengok terjemahan, baca ayat ketiga tengok terjemahan…dan seterusnya. Dan kalau penat, berhenti. Slow and steady. Tak habis pon takpe. Next time kita baca, boleh continue dari tempat berhenti.

(3) Pd yg semangat tinggi, boleh lah enroll kelas Arab (tak semestinya kelas Faizal).. di Petronas ada kelas Harfiyyah kalau nak attend, dan diluar boleh cari kelas dimasjid dsbnya. Dan in fact, mungkin boleh cari kelas online.

(4) Just nak share: Dulu Faizal biasa attend kelas bahasa Arab disurau waktu lunch hour. Antara masalah yg timbul ialah, dia selalu clash dgn kelas tajwid. Bila perlu pilih antara Kelas Tajwid dan Kelas Arab, Faizal

sentiasa pilih Kelas Arab, yg pada Faizal priority-nya lebih tinggi. (Tapi tak semestinya ikot cara Faizal nih, tajwid ni dah bertahun Faizal belajar, so at an “acceptable level”, dan Faizal tade niat nak jadi mcm al-ghamidi ke ape ke. Dan relatively kelas tajwid, buku tajwid dan DVD tajwid easy to come by.) Dan again, bukan nak suroh dtg kelas Faizal. Maksudnye kalau kelas tajwid clash dgn kelas harfiyyah, attend lah kelas harfiyyah (kalau asas tajwid dh anda dh okay).

Utk Faizal kebolehan utk memahami alquran bila kita sendiri yg baca, atau bila kita dgr imam baca, atau bile dgr di radio IKIM dsbnya.. adalah nikmat lebih hebat dari kebolehan utk menamakan semua hukum tajwid yg ada dlm alquran (Note: It is possible to read alquran correctly, even if kita tak tahu nak namakan tajwidnya, just kena pandai interpret resam Uthmani...)

Itu je. Kalau ada terkasar bahasa, atau ada yg terasa, Faizal mintak maaf. Kalau ade tersilap spelling, bukan salah Faizal, nampaknye Outlook teramat pandai utk mengubah spelling Faizal kpd spelling yg lain.

2 comments:

yunayuni said...

Salam.

Found your blog via parenthots :) Just wanted to say hi and thanks for sharing this useful info.

Keep on writing and sharing :)

Linda said...

Salam yanti.

hehehe bagus ko nyer idea paste info ni dlm blog. teruskan. aku malas nak buat sbb aku takde blog and malas nak buat blog. Banyak pahala ko dpt selagi org membaca blog ko.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Kissable Cheeks - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger