30 December 2010

makna tangisan baby


sejak aysha lahir, saya dapat identify 1 jenis tangisan dier. tangisan nak susu.. bunyi die sangat comel dan tak memeningkan kepala... adik pon bleh identify bunyi tu.. so tiap kali dier wat bunyi manja2 tu maknanya nak susu lah.. and mmg betol pon dier kelaparan.. so mula la misi mengsurf youtube. jumpalah pasal dunstan language. Baby sebenarnya ada 5 jenis tangisan.
  1. bunyi ‘neh’ maknanya kelaparan. Bunyi yang kuar biler lidah baby dari lelangit dilepaskan.
  2. bunyi ‘aww’ maknanya kepenatan. Biler baby penat dier kuarkan bunyi ni mulut dier berbentuk ‘O’.
  3. bunyi ‘ihh’ maknanya baby nak burp atau sendawa. Kalau tak sendawakan nanti terkeluar balik susu die.. sian baby.
  4. Bunyi ‘ehh’ maknanya sakit perut nak kentut. Kalau dengar bunyi nih letak la minyak yuyi dan urut2 perut dier.. insyaallah lega la sakit perut dier tu.
  5. Bunyi ‘heh’ maknanya dier tak selesa. Mungkin lampin da penuh and Mintak tukar. Atau mungkin baby terlalu panas atau terlalu sejuk…
Biler da tau jenis2 tangisan baby. Sangat senang nak melayan aysha and aysha pon tak banyak ragam. Kalau nak pahamkan lagi bleh la tengok video ni ye. Umi sayaang aysha.. muahh..


1 comment:

C.e.t.O.t said...

Gud info , ada sample bunyi tu yg bagos..boleh kite tau camner bunyinye,,kalau baca je mcm xppreti nak recognised

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Kissable Cheeks - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger